Yogaveda

Yoga aanbod (lessen-workshop-opleiding)

Vanaf 26 augustus 2024:

Maandag:

18u30u tot 19u45u: Herstellende meditatieles

(Rustig aan, ontspannend, aandacht voor Adem)

19u45 tot 21u15: Niveau 1-2

Dinsdag:

18u45 tot 20u15: Niveau 1 en 2

Woensdag:

8u15 tot 9u30: opstart groep beginners (6 lessen vanaf 4 september)

9u30 tot 10u45: Niveau1 (beginners)

17u00 tot 18u00: Tieneryoga
(10 lessen starten terug op 4 september 2024)
 
18u15 tot 19u45: Niveau 1 (beginners)
19u45 tot 21u 15: Niveau 1-2

Donderdag:

 9u30 tot 11u00: Niveau 1 en 2
 
11u00-12u30: Herstellende les (focus op rust en stabiliteit)
18u-19u30: Niveau 2+: Deze les kan enkel gevolgd worden mits voldoende inzicht en beoefening in de Iyengar Yoga. Voor yogi’s die minstens 1 jaar Iyengar yoga volgden bij YogaVeda of bij een andere gecertificeerde Iyengar yoga docent. 

Zondag workshops:

Zondag 17 maart: Workshop “gezond ouder worden”.

De workshop geeft je inzicht waar je jezelf op fysiek vlak en mentaal vlak kan aanpassen bij het ouder worden. We geven onszelf iets meer tijd en ruimte en de poses worden trager en lichter uitgevoerd. De workshop is niet bepaald minder uitdagend. We blijven werken aan stabiliteit, lenigheid en fysieke en mentale concentratie. 

Wanneer? Zondag 17 maart van 9u30 tot 11u30

Kostprijs: 40 euro

Schrijf je vooraf in via mail via mieke_ramon@hotmail.com, zo reserveren we een plekje voor jou en ben je zeker van een plaats.

 

   

Zwangerschapsyoga


Zwanger zijn. Tijd om eens wat stil te staan bij jezelf, tijd geven aan jezelf. Je bent op-en-top vrouw en het is prachtig om een kindje in je buik te voelen groeien. Lichamelijk, geestelijk en emotioneel verandert er zoveel dat het je soms best overvalt. Zwangerschapsyoga helpt je om blij in verwachting te zijn

Voor zwangerschapsyoga heb je geen ervaring nodig. De enige voorwaarde om deel te nemen is dat er iets moois in je buik groeit. Zwangerschapsyoga is er speciaal voor aanstaande moeders en alle soorten buiken doen mee: dik, dun, plat, rond, … . Wel maakt het uit hoe lang je al zwanger bent. Heb je niet eerder aan yoga gedaan, kom dan vanaf de 14de week. Meedoen is vanaf dat moment veilig. De oefeningen:

 • leren je ontspannen en om te gaan met pijn en angst.
 • maken je bewust van de spieren die tijdens zwangerschap en bevalling een rol spelen.
 • versterken belangrijke spieren, zoals de rug-, benen-, bekken- en bekkenbodemspieren.
 • verlichten eventuele klachten en ongemakken of nemen ze zelfs weg.
 • leren je de kracht van je ademhaling ontdekken en je bewustzijn.

Waarom zwangerschapsyoga?
Zwangerschapsyoga volg je om gezond zwanger te zijn. Het bereidt het lichaam en de geest voor op de bevalling, het brengt je in contact met je lichaam en jezelf en het neemt eventuele stress en/of spanning weg. Daarbij houdt zwangerschapsyoga het lichaam gezond, sterk en lenig en tot slot sta je er ook nog eens zonnig van in het leven. Dat alles komt jou en je ongeboren kindje zeer ten goede.

Tot wanneer mag ik zwangerschapsyoga beoefenen?
Tot de dag dat je bevalt. En jij en je kindje zullen daar veel baat bij hebben. Maak je geen zorgen over de omvang van je buik, er zijn namelijk varianten op alle oefeningen.

Waarom is zwangerschapsyoga zo goed?
De oefeningen tijdens de zwangerschapsyoga zijn vriendelijk en zacht. Ze maken je sterk en lenig, corrigeren je houding en geven je een goed gevoel. Alle yogahoudingen zijn erop gericht het lichaam actief te houden, ze minimaliseren de eventuele ongemakken en je traint spieren die je (straks) met je dikke buik en tijdens de bevalling hard nodig hebt. Zwangerschapsyoga helpt je ook te ontspannen en gezond te ademen en ook dat komt straks bij de bevalling goed van pas.

Inschrijving via mail: mieke_ramon@hotmail.com

De lessen gaan door in de Pontstraat 162 9600 Ronse

Meer info of vragen? Stuur een mailtje naar: mieke_ramon@hotmail.com

Professionele opleiding: 10 zaterdagen een boost geven aan je beoefening

10 weekends-10 dagen

45 contacturen- 20 uren thuisstudie

start in maart 2024

Heb je zin om je echt diep onder te dompelen in je yoga beoefening? Ben je al docent, maar wil je eens een frisse wind in je lesgeven door je eigen beoefening verder te ontwikkelen onder begeleiding. Ben je al gedreven, maar wil je samen met anderen op pad gaan om het vuur van je beoefening aan te wakkeren, jezelf opladen, wakker maken, je groei mogelijkheden verder onderzoeken en zo je zelfkennis te vergroten. Dicht bij jezelf te komen of blijven? Wil je graag meer tijd vrij maken om tot jezelf te komen? Natuurlijk nog veel meer redenen om je beoefening verder te ontwikkelen. Er wordt rekening gehouden met jouw redenen om deze opleiding te volgen. De lessen worden aangepast aan wie zich inschrijft.

Hier toch een kort overzicht van de plannen die ik heb met de opleiding:

Een waaier aan yogahoudingen (asana):Doorheen de opleiding zullen tal van yogahoudingen (sanskriet: asana) worden aangereikt zodat we onszelf blijvend kunnen prikkelen. Belangrijk is dat we, met de nodige kennis van zaken, op een veilige manier yoga kunnen oefenen. Je leert specifieke houdingen op maat van jouw beoefening.

Je leert over sequencing (d.i. de volgorde van de houdingen), alsook hoe je door je eigen yogabeoefening te structureren jezelf kan optimaliseren en inspireren om yoga te beoefenen.Je ervaart de heilzame werking van de verschillende yogahoudingen op lichaam en geest. Wil je jezelf lange tijd blijven motiveren en begeleiden je eigen kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen en rust, dan zijn een stevige basiskennis en voldoende inzicht in yoga noodzakelijk. We motiveren je de verworven kennis thuis verder te oefenen of via het volgen van yogalessen.Basiskennis van de anatomie:Yoga vereist de nodige concentratie. Deze concentratie wordt bekomen door een grondige observatie van het eigen lichaam. Een dergelijke observatie vraagt om een basiskennis van de anatomie. Doorheen de opleiding zal er steeds een link worden gelegd tussen de anatomie van het menselijk lichaam en de specifieke houdingen.

Filosofie en achtergrondkennis:* Kennis van mythische verhalen, sutra’s en fabels* Inzicht in het achtvoudige pad* Filosoferen* Welke problemen we op het pad van de yoga kunnen tegenkomen* Inspiratie en creativiteit:We gaan op zoek naar het spontaniteit, persoonlijkheid, eigenheid in onszelf, we leren spelen met yoga.

We leren onszelf evalueren: Het yogagroeiproces is er één van eerlijkheid en reflectie, het luisteren en durven luisteren naar jezelf en je omgeving.

Heb je interesse?

Stuur me een mailtje: mieke_ramon@hotmail.com

tijdstip: 10 zaterdagen telkens van 16u tot 20u30

 1. Zaterdag 9 maart

 2. Zaterdag 13 april

 3. Zaterdag 4 mei

 4. Zaterdag 1 juni

 5. Zaterdag 7 september

 6. Zaterdag 5 oktober

 7. zaterdag 2 november

 8. Zaterdag 7 december

 9. Zaterdag 11 januari

 10. Zaterdag 15 februari

Prijs: 1250 euro

 

Opleiding Kinderyoga docent

Professionele opleiding tot kinderyogadocent
10 weekends – 20 dagen
110 contacturen – 50 uren thuisstudie

start zaterdag 2 maart 2024!

Deze professionele opleiding tot kinderyogadocent, een van de meest uitgebreide opleidingen die momenteel op gebied van kinderyoga worden aangeboden, biedt je een stevige basis met voldoende theoretische en praktische kennis voor het geven van kwalitatieve en onderbouwde yogalessen aan kinderen van 3 tot 12 jaar. Je wordt op een ervaringsgerichte manier ondergedompeld in de wondere wereld van de kinderyoga zodat je met de vergaarde kennis en inspiratie kinderyoga kan aanbieden in zowel privé als professionele omgeving. Daarnaast wordt je begeleid in je eigen yogaproces om zodoende je eigenheid en vaardigheden verder te ontwikkelen en die te kunnen delen in jouw (werk)omgeving. We stimuleren hierbij het ontwikkelen van je eigen stijl in het lesgeven.

De focus binnen deze opleiding ligt op:

* het aanleren van een groot aantal yogahoudingen
* het creatief vertalen van deze houdingen naar kinderen
* het aanleren van deze yogahoudingen op een bewuste en veilige
manier
* yogaplezier

Voor wie?
Je speelt en werkt graag met kinderen. Je bent enthousiast en gemotiveerd om je onder te dompelen in de fantastische wereld van de kinderyoga. Je bent een professionele kinderbegeleider, een ouder of gewoonweg geïnteresseerd in kinderyoga. Je wil plezier maken met kinderen en kinderen ondersteunen. Je bent op zoek naar een uitgebreide en diepgaande basis inzake kinderyoga. Je wil op een creatieve en verantwoorde wijze aan de slag met kinderyoga. Je wil kinderen op een speelse wijze verantwoordelijkheid leren dragen over hun eigen lichaam en gezondheid.
Specifieke voorkennis over yoga is geen vereiste. Evenzeer is deze opleiding geschikt voor mensen met enige yogaervaring en verdiepend voor mensen die reeds langer yoga aanbieden aan kinderen.

Wat?
Een opleiding met 110 contacturen verspreid over 10 weekenden met op zondag telkens de basisopleiding en op zaterdagavond de keuzemodule. Je mag zelf bepalen welke keuzemodules je meedoet. Uiteraard mag je ze ook allemaal volgen!
Basisopleiding:
Een waaier aan yogahoudingen (asana):
Doorheen de opleiding zullen tal van yogahoudingen (sanskriet: asana) worden aangereikt zodat we kinderen blijvend kunnen prikkelen. Belangrijk is dat we, met de nodige kennis van zaken, kinderen op een veilige manier yoga kunnen aanbieden. Je leert specifieke houdingen op maat van het kind en gericht naar ouder-kind-yoga. Je leert over sequencing (d.i. de volgorde van de houdingen), alsook hoe je door je eigen yogabeoefening te structureren en optimaliseren, de kinderen kan inspireren om yoga te beoefenen.
Je ervaart de heilzame werking van de verschillende yogahoudingen op lichaam en geest. Wil je kinderen lange tijd blijven motiveren en begeleiden in hun yogabeoefening, dan zijn een stevige basiskennis en voldoende inzicht in yoga noodzakelijk. We motiveren je de verworven kennis thuis verder te oefenen of via het volgen van yogalessen.
Basiskennis van de anatomie:
Yoga vereist de nodige concentratie. Deze concentratie wordt bekomen door een grondige observatie van het eigen lichaam. Een dergelijke observatie vraagt om een basiskennis van de anatomie. Doorheen de opleiding zal er steeds een link worden gelegd tussen de anatomie van het menselijk lichaam en de specifieke houdingen.

Filosofie en achtergrondkennis:
* Kennis van mythische verhalen, sutra’s en fabels
* Inzicht in het achtvoudige pad
* Filosoferen met kinderen of hoe filosofie je kan helpen om waarden als trouw, geweldloosheid, vriendelijkheid, zelfdiscipline en eenvoud als de wortels van je leven te zien
* Welke problemen we op het pad van de yoga kunnen tegenkomen
* Inspiratie en creativiteit:
We gaan op zoek naar het kind in onszelf door middel van visualisatie, massagespelletjes, liedjes en spelkennis; kortom via zelfbeleving nieuwe mogelijkheden leren kennen in je lesgeefpraktijk.

Zelfevaluatie en wat je kan leren van kinderen: Het yogagroeiproces is er één van eerlijkheid en reflectie, het luisteren en durven luisteren naar jezelf en je omgeving. Ook de kinderen zelf zijn als een spiegel voor jezelf. Hoe leer je de sfeer van de kinderen opsnuiven? Hoe pas je je aan aan de kinderen en blijf je toch jezelf?

Extra Modules

Onderstaande modules zijn niet verplicht. Afhankelijk van jouw interesses of werkveld kan je hieruit één of meerdere modules kiezen. Deze modules leren je de basisbeginselen voor het aanbieden van yoga aan kinderen in de verschillende leeftijdsfasen. Je mag ze uiteraard ook allemaal volgen!
Keuzemodules:
1) Peuter- en kleuteryoga
2) 1ste en 2de leerjaar (6 en 7 jaar)
3) 3de en 4de leerjaar (8 en 9 jaar)
4) 5de en 6de leerjaar (10 en 11 jaar)
5) Ouder-kind-yoga

Bij iedere module komen de hieronder omschreven punten aan bod:

* Hoe creëer je een gestructureerde les?
Aan de hand van de geleerde praktische en theoretische kennis leer je zelf lessen samenstellen met verschillende lesonderdelen (opwarmingsoefeningen, traditionele yogahoudingen, filosofie, yogaspelletjes, visualisatie, ademhalingsspelletjes, … ) waaraan je je eigen creativiteit toevoegt. Je leert een prikkelende en inspirerende les aan te bieden waarbij levendige en rustige momenten elkaar afwisselen en aanvullen. Dit leer je zowel voor kinderyogalessen als voor ouder-kind-yogalessen.
* Hoe ga je om met de kinderen tijdens de yogales en welke afspraken kan je hierbij hanteren. Hier bekijken we eveneens wanneer en hoe je de grenzen bewaakt bij jezelf en bij de kinderen?
* Inzicht in en kwaliteiten van de verschillende leeftijdsgroepen:
Wat kan yoga betekenen voor welke leeftijdsgroep? Wat zijn de specifieke kwaliteiten van kinderen per leeftijdsgroep? Hoe kunnen we deze kwaliteiten cultiveren?
* Thema’s per leeftijdsgroep:
Welke thema’s lenen zich tot welke leeftijd? Hoe leef je je in in de leefwereld van de kinderen waarmee je samenwerkt?
* Veiligheid en afspraken:
Oog hebben voor veiligheid is cruciaal bij het begeleiden van yogalessen. Het juist uitvoeren van een yogahouding is essentieel. Welke leefregels en voorschriften hanteren we hierbij? Je krijgt een overzicht van welke praktische regels je best hanteert tijdens een yogales met kinderen.
* Creatief aan de slag met yoga:
Je wordt ondergedompeld in een waaier diverse yogaspelletjes. We starten telkens vanuit de belevenis, nadien volgt er een nabespreking. Tijdens de lessen zal er voldoende vrijheid aanwezig zijn zodat datgene wat we oefenen en leren bij iedereen een persoonlijke invulling kan krijgen. Je krijgt als individu de nodige begeleiding doordat er wordt gewerkt in kleine groepen. Ter inspiratie ontvang je een lijst met interessante yogalectuur, leuk yogamateriaal en leuke muziek.
Intervisie:
Tijdens de keuzemodules voorzien we telkens een moment van intervisie; we leren van en aan elkaar. Daarnaast zullen er ook individuele coachgesprekken worden gevoerd.
Lesgever:

Mieke Ramon

Wanneer:

Data in 2024 (volgende kinderyoga opleiding):
10 weekends:
weekend 1
* zaterdag 9 maart 2024 van 16.00 tot 20.30
* zondag 10 maart 2024 van 10.00 tot 16.30
weekend 2
* zaterdag 13 april  2024 van 16.00 tot 20.30
* zondag 14 april  2024 van 10.00 tot 16.30
weekend 3
* zaterdag 4mei 2024van 16.00 tot 20.30
* zondag 5 mei  2024 van 10.00 tot 16.30
weekend 4
* zaterdag 1 juni 2024 van 16.00 tot 20.30
* zondag 2 juni 2024 van 10.00 tot 16.30
weekend 5
* zaterdag  7 september 2024 van 16.00 tot 20.30
* zondag 8 september 2024 van 10.00 tot 16.30
weekend 6
* zaterdag 5 oktober 2024 van 16.00 tot 20.30
* zondag 6 oktober 2024 van 10.00 tot 16.30
weekend 7
* zaterdag 2 november 2024 van 16.00 tot 20.30
* zondag 3 november 2024 van 10.00 tot 16.30
weekend 8
* zaterdag 7 december 2024 van 16.00 tot 20.30
* zondag 8 december 2024 van 10.00 tot 16.30

weekend 9
* zaterdag 11 januari 2025 van 16.00 tot 20.30
* zondag 12 januari 2025 van 10.00 tot 16.30

weekend 10
* zaterdag 15 februari 2025 van 16.00 tot 20.30
* zondag 16 februari 2025 van 10.00 tot 16.30