Yogaveda

Yoga aanbod (lessen-workshops-opleiding)

 

ochtend

middag 

avond 

dinsdag

19u00 tot 20u10

Herstellende yoga

20u20 tot 21u45

Alle niveau’s

woensdag

19u00 tot 20u15

Beginners

donderdag

9u30 tot 11u00

Alle niveau’s

11u15 tot 12u15

Herstellende yoga: pranayama

Focus op ademhaling.

 

vrijdag

9u30 tot 11u

herstellende yoga:

rustgevende yoga

‘relax en renew’

savasana

focus op rust

      11u15 tot 12u15

beginners

Schrijf je vooraf in via mail via mieke_ramon@hotmail.com, zo ben je zeker van een plaats!

Logo van gecertificeerde iyengar yoga docent:

Iyengar Yoga ‘Home Practice’

Inspiratie om thuis te leren oefenen

Tijdens de Iyengar Yoga Home Practice is het de bedoeling om op regelmatige basis te verdiepen en je kennis te verruimen door ook thuis te oefenen. De verschillende reeksen waarmee we werken zorgen ervoor dat we heel specifiek en persoonlijk te werk gaan. Door gericht met de reeksen-om-thuis-te-oefenen aan de slag te gaan en  hiervoor genoeg tijd te voorzien, kunnen we dieper doordringen tot de essentie en de effectieve werking van deze asana’s.

We starten met de Home Practice 1 waarbij we ons beperken tot houdingen voor beginners zoals onderwezen in de Iyengar Yoga beginnerslessen. Deze vormen een goede basis en zijn veilig voor iedereen. Ze bouwen de conditie van het lichaam langzaam op en zorgen voor een groter lichaamsbewustzijn. Onder conditie verstaan we zowel een opbouwen van kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen en rust.

Daarna kan je verder bouwen aan de basis met Home Practice 2, 3 en 4 of je kan je blijven verdiepen in de houdingen van Home Practice 1.

Dit oefenen we zo goed in, dat je genoeg inzicht hebt in welke houdingen je het beste thuis kan oefenen. Ook krijg je inzicht in welke groepen houdingen je je beter voelt of minder goed voelt en waarom dat zo is. Je leert oefenen volgens je eigen capaciteit op dat moment. Zo kan iedereen zijn eigen reeks op foto of op papier meenemen naar huis.

Home Practice 1 wordt geoefend op vrijdag 9, 16, 23 en 30 november 2018. Telkens van 12u45 tot 14u30. Inschrijven kan via mail. De inschrijving loopt tot en met 1 november. De reeks gaat door vanaf 8 inschrijvingen. Er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor deze reeks. De reeks gaat door in de Ververij , Wolvestraat 37 te 9600 Ronse. De reeks kost 60 euro.

Workshop: 

Houdingen goed voor onderbuik, blaas en nieren!

 • Als je blaas en nieren goed werken, houden ze het lichaam fris.
 • De dikke en de dunne darm ondersteunen en tot rust brengen via asana’s.
 • Bij een slechte werking is er vermoeidheid en het minder efficiënt werken van onderbuik, blaas en nieren.
 • Hoe werken de asana’s:
  • We werken met zachte twists: activeren de nieren.
   • Na het samenbrengen bij draaien, worden ze doorbloed. Herhaling is belangrijk.
  • Bekkenopeners creëren lichtheid: houden de nieren in topvorm. Ze geven ruimte in de lage buikzone. Ze geven goede tonus aan spieren rond de blaas.
  • Omgekeerde houdingen zorgen voor balans.
   • Ontspannen hele buikstreek en ontspannen spanningen bij rechtstaan.
  • Op het einde een reeks relaxatie asana’s: Deze brengen kalmte.
   • Na het activeren van de buikstreek hebben de organen rust nodig.
 • Deze reeks gaat 7x door op woensdag voormiddag telkens van 9u30 tot 11u op volgende data:

 

  • 7 november 2018
  • 14 november 2018
  • 21 november 2018
  • 28 november 2018
  • 5 december 2018
  • 12 december 2018
  • 19 december 2018
 • De reeks kost 105 euro, volgde je reeds een reeks dan betaal je 100 euro. Na betaling is je inschrijving geldig.

Hieronder enkele praktische zaken:

 

 

Professionele opleiding tot kinderyogadocent

Te Ronse: Pontstraat 162 9600 Ronse

(in de nieuwe yogazaal)

10 weekends – 20 dagen – 110 contacturen-50 uren thuis

(start zat 19 jan 2019)

Deze professionele opleiding tot kinderyogadocent, een van de meest uitgebreide opleidingen die momenteel op gebied van kinderyoga worden aangeboden, biedt je een stevige basis met voldoende theoretische en praktische kennis voor het geven van kwalitatieve en onderbouwde yogalessen aan kinderen van 3 tot 12 jaar. Je wordt op een ervaringsgerichte manier ondergedompeld in de wondere wereld van de kinderyoga zodat je met de vergaarde kennis en inspiratie kinderyoga kan aanbieden in zowel privé als professionele omgeving. Daarnaast wordt je begeleid in je eigen yogaproces om zodoende je eigenheid en vaardigheden verder te ontwikkelen en die te kunnen delen in jouw (werk)omgeving. We stimuleren hierbij het ontwikkelen van je eigen stijl in het lesgeven.

De focus binnen deze opleiding ligt op:

 • het aanleren van een groot aantal yogahoudingen
 • het creatief vertalen van deze houdingen naar kinderen
 • het aanleren van deze yogahoudingen op een bewuste en veilige manier
 • yogaplezier

  Voor wie?

  Je speelt en werkt graag met kinderen. Je bent enthousiast en gemotiveerd om je onder te dompelen in de fantastische wereld van de kinderyoga. Je bent een professionele kinderbegeleider, een ouder of gewoonweg geïnteresseerd in kinderyoga. Je wil plezier maken met kinderen en kinderen ondersteunen. Je bent op zoek naar een uitgebreide en diepgaande basis inzake kinderyoga. Je wil op een creatieve en verantwoorde wijze aan de slag met kinderyoga. Je wil kinderen op een speelse wijze verantwoordelijkheid leren dragen over hun eigen lichaam en gezondheid.

  Specifieke voorkennis over yoga is geen vereiste. Evenzeer is deze opleiding geschikt voor mensen met enige yogaervaring en verdiepend voor mensen die reeds langer yoga aanbieden aan kinderen.

  Wat?

  Een opleiding met 110 contacturen verspreid over 10 weekenden met op zondag telkens de basisopleiding en op zaterdagavond de keuzemodule. Je mag zelf bepalen welke keuzemodules je meedoet. Uiteraard mag je ze ook allemaal volgen!

  Basisopleiding:

  Een waaier aan yogahoudingen (asana):
  Doorheen de opleiding zullen tal van yogahoudingen (sanskriet: asana) worden aangereikt zodat we kinderen blijvend kunnen prikkelen. Belangrijk is dat we, met de nodige kennis van zaken, kinderen op een veilige manier yoga kunnen aanbieden. Je leert specifieke houdingen op maat van het kind en gericht naar ouder-kind-yoga. Je leert over sequencing (d.i. de volgorde van de houdingen), alsook hoe je door je eigen yogabeoefening te structureren en optimaliseren, de kinderen kan inspireren om yoga te beoefenen.

  Je ervaart de heilzame werking van de verschillende yogahoudingen op lichaam en geest. Wil je kinderen lange tijd blijven motiveren en begeleiden in hun yogabeoefening, dan zijn een stevige basiskennis en voldoende inzicht in yoga noodzakelijk. We motiveren je de verworven kennis thuis verder te oefenen of via het volgen van yogalessen.

  Basiskennis van de anatomie:
  Yoga vereist de nodige concentratie. Deze concentratie wordt bekomen door een grondige observatie van het eigen lichaam. Een dergelijke observatie vraagt om een basiskennis van de anatomie. Doorheen de opleiding zal er steeds een link worden gelegd tussen de anatomie van het menselijk lichaam en de specifieke houdingen.

  Filosofie en achtergrondkennis:

 • Kennis van mythische verhalen, sutra’s en fabels
 • Inzicht in het achtvoudige pad
 • Filosoferen met kinderen of hoe filosofie je kan helpen om waarden als trouw, geweldloosheid, vriendelijkheid, zelfdiscipline en eenvoud als de wortels van je leven te zien
 • Welke problemen we op het pad van de yoga kunnen tegenkomen
 • Inspiratie en creativiteit:
  We gaan op zoek naar het kind in onszelf door middel van visualisatie, massagespelletjes, liedjes en spelkennis; kortom via zelfbeleving nieuwe mogelijkheden leren kennen in je lesgeefpraktijk.Zelfevaluatie en wat je kan leren van kinderen: Het yogagroeiproces is er één van eerlijkheid en reflectie, het luisteren en durven luisteren naar jezelf en je omgeving. Ook de kinderen zelf zijn als een spiegel voor jezelf. Hoe leer je de sfeer van de kinderen opsnuiven? Hoe pas je je aan aan de kinderen en blijf je toch jezelf?

  Extra Modules

Onderstaande modules zijn niet verplicht. Afhankelijk van jouw interesses of werkveld kan je hieruit één of meerdere modules kiezen. Deze modules leren je de basisbeginselen voor het aanbieden van yoga aan kinderen in de verschillende leeftijdsfasen. Je mag ze uiteraard ook allemaal volgen!

Keuzemodules:

1) Peuter- en kleuteryoga
2) 1ste en 2de leerjaar (6 en 7 jaar)
3) 3de en 4de leerjaar (8 en 9 jaar)
4) 5de en 6de leerjaar (10 en 11 jaar)
5) Ouder-kind-yoga

Bij iedere module komen de hieronder omschreven punten aan bod.

 • Hoe creëer je een gestructureerde les?
  Aan de hand van de geleerde praktische en theoretische kennis leer je zelf lessen samenstellen met verschillende lesonderdelen (opwarmingsoefeningen, traditionele yogahoudingen, filosofie, yogaspelletjes, visualisatie, ademhalingsspelletjes, … ) waaraan je je eigen creativiteit toevoegt. Je leert een prikkelende en inspirerende les aan te bieden waarbij levendige en rustige momenten elkaar afwisselen en aanvullen. Dit leer je zowel voor kinderyogalessen als voor ouder-kind-yogalessen.
 • Hoe ga je om met de kinderen tijdens de yogales en welke afspraken kan je hierbij hanteren. Hier bekijken we eveneens wanneer en hoe je de grenzen bewaakt bij jezelf en bij de kinderen?
 • Inzicht in en kwaliteiten van de verschillende leeftijdsgroepen:
  Wat kan yoga betekenen voor welke leeftijdsgroep? Wat zijn de specifieke kwaliteiten van kinderen per leeftijdsgroep? Hoe kunnen we deze kwaliteiten cultiveren?
 • Thema’s per leeftijdsgroep:
  Welke thema’s lenen zich tot welke leeftijd? Hoe leef je je in in de leefwereld van de kinderen waarmee je samenwerkt?
 • Veiligheid en afspraken:
  Oog hebben voor veiligheid is cruciaal bij het begeleiden van yogalessen. Het juist uitvoeren van een yogahouding is essentieel. Welke leefregels en voorschriften hanteren we hierbij? Je krijgt een overzicht van welke praktische regels je best hanteert tijdens een yogales met kinderen.
 • Creatief aan de slag met yoga:
  Je wordt ondergedompeld in een waaier diverse yogaspelletjes. We starten telkens vanuit de belevenis, nadien volgt er een nabespreking. Tijdens de lessen zal er voldoende vrijheid aanwezig zijn zodat datgene wat we oefenen en leren bij iedereen een persoonlijke invulling kan krijgen. Je krijgt als individu de nodige begeleiding doordat er wordt gewerkt in kleine groepen. Ter inspiratie ontvang je een lijst met interessante yogalectuur, leuk yogamateriaal en leuke muziek.

Intervisie:
Tijdens de keuzemodules voorzien we telkens een moment van intervisie; we leren van en aan elkaar. Daarnaast zullen er ook individuele coachgesprekken worden gevoerd.

Lesgever

Mieke

Wanneer:

Data in 2019 (volgende kinderyoga opleiding):

10 weekends:

weekend 1

 • zaterdag 19 januari 2019 van 16.00 tot 21.00
 • zondag 20 januari 2019 van 10.00 tot 17.00

weekend 2

 • zaterdag 16 februari 2019 van 16.00 tot 21.00
 • zondag 17 februari 2019 van 10.00 tot 17.00

weekend 3

 • zaterdag 16 maart 2019 van 16.00 tot 21.00
 • zondag 17 maart 2019 van 10.00 tot 17.00

weekend 4

 • zaterdag 20 april 2019 van 16.00 tot 21.00
 • zondag 21 april 2019 van 10.00 tot 17.00

weekend 5

 • zaterdag 18 mei 2019 van 16.00 tot 21.00
 • Zondag 19 mei 2019 van 10.00 tot 17.00

weekend 6

 • zaterdag 15 juni 2019 van 16.00 tot 21.00
 • zondag 16 juni 2019 van 10.00 tot 17.00

weekend 7

 • zaterdag 28 september 2019 van 16.00 tot 21.00
 • zondag 29 september 2019 van 10.00 tot 17.00

weekend 8

 • zaterdag 19 oktober 2019 van 16.00 tot 21.00
 • zondag 20 oktober 2019 van 10.00 tot 17.00

weekend 9

 • zaterdag 16 november 2019 van 16.00 tot 21.00
 • zondag 17 november 2019 van 10.00 tot 17.00

weekend 10

 • zaterdag 14 december 2019 van 16.00 tot 21.00
 • zaterdag 15 december 2019 van 10.00 tot 17.00

 

Workshop Hart

Geliefd op je mat

 

Workshop Hart

Geliefd op je mat en … naast de mat!

 

De overgang van zomer naar herfst laat ons verfrissing voelen en extra genieten van de mooie kleuren buiten. In deze tijd van het jaar kan stress toenemen omdat we soms geen tijd zien om te vertragen, samen met de natuur. Laatste zei een yogaleerling het heel fijn: “De zomer laat mij een tijd zien waarbij ik op een gezonde manier met mezelf kan samenleven. Nu is het mijn uitdaging om ook in de herfst en de winter dat gevoel mee te nemen.”

Met deze workshop kunnen we op een bewuste manier overgang maken van herfst naar winter. We oefenen zowel houdingen waarbij je hart opengaat, als houdingen waarbij je hart tot rust komt. Ook oefenen we houdingen waarbij je je bewuster wordt van je hart. De manier waarop we ons verhouden tot andere mensen, weerspiegelt onze relatie met onszelf. Dit oefenen we in yoga door samen te werken. Zo komen we dieper in de houdingen met hulp van iemand anders. Ook leren we iemand helpen in de houding te komen en zo de andere steun te geven om te groeien in een houding. Zo kan de yogapraktijk gezonde relaties buiten de mat ondersteunen.

De achterovertuigingen (hartopeners) ondersteunen zowel psychische als fysieke gezondheid. Iyengar raadde hartopeners aan om depressie en angst te verlichten, omdat deze houdingen de spanning verlichten die zich rond het hart opbouwen en ze ook de schildklier en de hypofyse stimuleren. Hierdoor wordt het hele lichaam geactiveerd en in balans gebracht.

Uiteindelijk leren we in yoga liefdevol zijn voor ons lichaam via onze focus op het hart :

 1. Welke houdingen voer je uit voor je je hart opent?
 2. Hoe leer je omgaan met de onderrug terwijl je de bovenrug activeert voor de hartopeners?
 3. Als je rug-of nekletsels hebt, kunnen sommige hartopeners heel nuttig zijn. Welke zijn deze?
 4. Welke sequence (volgorde van houdingen) geeft ons een balans tussen:
  1. Meer ruimte en stabiliteit geven aan de plaatsen die          je hart ondersteunen.
  2. Jouw  hart open zetten.
  3. Jouw hart uitdagen.
  4. Jouw hart tot rust brengen.

Wanneer? Op Zondag 25 november 2018 van 10u tot 13u

Waar? De Ververij, Wolvenstraat 37 te 9600 Ronse

Kostprijs? 35 euro

Workshop dynamische yoga


Dynamische yoga

Workshop

 

Tijdens deze workshop werken we aan het in balans brengen van

 • kracht
 • uithoudingsvermogen
 • lenigheid

Hoe brengen we ons lichaam in beweging?

Tijdens deze workshop gaan we in een vloeiende beweging van  de ene houding naar de andere over, zonder hierbij detail en achtergrondkennis van de houdingen uit het oog te verliezen. Tevens leren we hoe we onze ademhaling kunnen beheersen in deze opeenvolgende reeks houdingen. Deze workshop is voor iedereen, geen voorkennis van Iyengar yoga vereist! Ook leuk voor tieners en mannen!

Wanneer? 9 december 2018 van 11u tot 13u

Waar? De Ververij,  Wolvenstraat 37 te 9600 Ronse

Kostprijs: 30 euro

Tieneryoga Ronse

Balans tussen kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen en rust